Ungkapan

hmmmm....

sometime aku teringat pada ketika dahalu aku bersama kawan2 yang suka membuat aku ketawa hingga x henti2.. sometime aku teringat pada suasana kegembiraan aku antara kawan2 aku yang sering menghidupkan suasana hari.. sometime aku terkenang senyuman kawan2 aku yang sering memberi kebahagiaan hari..

tapi....
sekarang aku merasakan semua itu hanya khayalan hidup yang aku dapat pada usia aku lingkungan belasan.. kenapa sekarang susah benda itu berlaku lagi dalam hidup aku..
bagi aku kawan adalah satu lumrah dari tuhan dimana kawan lah tempat kita bersuka-ria..
kawan lah tempat kita cerita kisah kita... kawan lah tempat untuk kita bermanja... kawan lah tempat kita lepas kan kemarahan..

secara jujur nye aku ingin memberi tahu pada korang apa yang aku suka dgn ada nye kawan..

- bagi aku kawan adalah tempat aku gelak ketawa bersama.
- kawan adalah tempat kita berkongsi pendapat bersama.
- kawan adalah tempat kita meluahkan perasaan gembira dan duka.
- kawan adalah tempat aku lebih matang dgn keadaan semasa.

saku suka berkawan dgn ramai org x kira bilang bangsa walau sekalipun..
tapi niat kita untuk berkawan mesti niat yang baik.

adakalanya aku sanggup meluangkan masa bersama kawan aku untuk menemani hidup mereka.
adakalanya aku sanggup menadah telinga mendengar rintihan hati seseorang yang sedang dalam kesedihan.
adakalanya aku sanggup melakukan apa saja demi kawan agak dia menyedari bahawa kita lah kawan dia yang setia.
adakalanya aku sanggup memberi apa yang mampu untuk menolong nye.

tapi...
sesetangah kawan aku hanya mementingkan diri sendiri dan tidak mengenang jasa budi seseorang kawan yang sanggup melakukan apa sahaja..
seringkali aku di perbuatkan sebagai tisu yang kering dan pabila basah di buang..
apa semua nie..!!!!


seikhlas hati aku ingin berkawan dgn korang semua.
hormatilah kawan.
tahap gurauan itu mestilah ada batasan nye..
setiap ungkapan dari mulut kita itu mesti ada tapisan nye..
ingat lah... perbezaan antara umur menebalkan bagi batasan setiap ungkapan kata2.
kawan bukan tempat ko nak berkutuk sepenuh hati..
memperkecilkan kebolehan dia..
memandang serong walaupun korang rasakan korang lagi habat dari aku..

wei...!!!
di sekolah korang di ajar cara menghormati kawan dan membuat kawan yang setia..
cuba bagi tahu aku.
siapa di sekolah tiada kawan...
ada kan..!!!!
so fikir lah...

cuba menanam sikap respek dan hargai perngorbanan kawan...
kepada sahabat aku yang bermula dari "B"
respek sikit lah...
ko siapa..?
aku siapa..?
ada kau kenang jasa budi aku..??
ada ko fikir betapa berat nye aku menolong ko..??
ada ko fikir siapa yang sanggup menolong family ko yang baru blik dari shopping mall dan minta bantuan kereta aku tuk gi ambil family ko..?
ada ko fikir betapa susah nye aku nak bawak keluar kereta pada waktu mlm semata2 gi ambil ko lepak kat "RAKSASA"...
aku tahu ko mempunyai kawan yang bleh backup ko...
ko dgn abang aku ko buat mcm budak2 kan...
aku tahu abang aku tuh badan besar and senang tuk buli....
watch out dude...
klu ko silap langkah memang nahas aku keje kan ko...
x kita lah ko tu member aku ke tak...
ko melampaui batas atas cara pergaulan ko tuh...
hati2 sikit...
aku sedar aku hanya "tukang Ketuk"
yeah...
aku mengaku aku x de masa tuk mencari skill tuk mengetuk..
ko kena faham...
bapak aku bayar beribu2 tuk aku berjaya dgn apa yang aku impikan...
klu aku fokus 100% pada mengetuk memang duit yang bapak aku belanja kan tuh sia-sia je lah...
ko ada duit nak ganti klu aku dah gagal dlm hidup..?
pasal duit pun ko sangkut..!!!
please la...
jangan sampai tahap kesabaran terhadap kawan aku hilang atas diri ko...

kepada sahabat aku yang bermula dari "K"...
aku sedar aku dah buat salah atas diri ko and kacau hidup ko..
dan aku tahu ko dah pun maaf kan aku..
cuma aku x tahu...
perkara tuh sudah berlalu...
pada tahun yang sudah benda tuh...
ko pun dah janji dgn aku tuk lupa kan yang lama...
make new life...
but perlukan masa...
aku tahu ko mempunyai kawan yang ramai...
puak2 ko pun ramai...
lagi2 dalam group " Golf Delta"...
aku terasa kehilangan kawan sejak perkara itu diketahui oleh kawan2 rapat aku..
aku ingin kan keadaan yang keruh menjadi jernih semula...
tolong lah..
selamat kan aku dari situasi yang aku x gemarkan nie..
aku nak hidup seperti dulu kala..

kepada kawan yang aku paling sayang bak kain sutera..
bagaikan buluh yang keras di lembutkan..
tolong jgn hipokrit okay....
bila depan mata je buat kelakuan baik...
belakang...
lain cerita lak kan..
aku x suka klu korang bersikap mcm nie..
aku pernah tolong korang semua...
entah lah...
maybe no point aku nak cerita pasal korang...
coz korang masih lagi tahap pertama...
bila sampai tahap ketiga persahabatan aku hilang...
aku akan post blog lagi...




aku harap sgt2 lah kepada kawan aku yang still lagi setia berkawan dgn aku...
jaga lah adab korang dan kenang lah jasa orang,hargailah jasa orang yang pernah berjasa pada kita x kira lah dari segi apa pun daripada zahir atau batin..

aku post blog nie bukan tuk melukakan hati sesiapa dan mana-mana pihak..
ini just blog dimana di sinilah diri aku...
aku just nak luahkan perasaan aku yang sekian lama terpendam dlm hati aku...
dan tiba masa nye ia membuak dari hati aku sehingga kan aku membuat keputusan dgn meluahkan perasaan aku pada dinodedastory aku nie...

ada spelling yang salah aku harap korang faham2 lah yek...
x de masa aku nak check spelling nie....
huhhh...

sekian....


Sepatah 2 kata...

If I could catch a rainbow
I would do it just for you,
And share with you its beauty
On the days you're feeling blue

If I could build a mountain
You could call your very own,
A place to find serenity,
A place to be alone

If I could take your troubles
I would toss them in the sea,
But all these things I'm finding
Are impossible for me

I cannot build a mountain,
Or catch a rainbow fair,
But let me be what I know best,
A friend who's always there


2 comments:

Nazirah_Turtle said...

hmm..kita kne igt..suma kwn2 kta leh share kgembiraan bersama.. tp TIDAK suma kwn2 kta td 2 leh share ksedihan bersama..

Stiap org yg de kwn akn rsa mcm yg ko rsa.. so.. tbahkan je ati ko 2..
yg pntng prinsip aku:

=no BESTFREN
=no Body can u trust,excpt y'r fmly!!

xdek kwn,kta leh idop..
xdek fmly,kta ilg arah tuju..

igt tuh!!

Saufi's Mind said...

mak aku slalu kate,
(mak aku mak kau jugak.haha)
kawan mcm tu bukan kawan,
better off cari kawan len..
takpun ada kawan2 kau yg len yg kau tau boleh di buat kawan..

and ure not my fren..
u r family..